Pages

17 Kasım 2013 Pazar

Meyveye Doyamayacaksınız…

Rabbimizin en güzel armağanlarından biridir meyve… Göze, ruha ve damağa aynı anda hitap edebilen meyvelere ve bu meyvelerle yapılan tatlılara doyum olmaz.

meyveli-tatlılar

Meyveye Doyamayacaksınız…

Rabbimizin en güzel armağanlarından biridir meyve…
Göze, ruha ve damağa aynı anda hitap edebilen meyvelere ve bu meyvelerle yapılan tatlılara doyum olmaz.
Sizler için meyvelerle yapabileceğiniz tatlı tariflerini derledik.  Armuttan elmaya, muzdan ayvaya her tür meyveyi kullanarak lezzetli tatlılar yapabilirsiniz.
İlk olarak  rengiyle gözünüze, kokusu ve tadıyla damağınıza hitap edecek olan armut tatlısı, arkasından tahinli kabak tatlısı ve ayvalı peynir tatlısı geliyor. Sıcak olarak servis edeceğiniz vanilyalı muz tarifi de özellikle çocukların seveceği türden. Son tarifimiz de meyve içinde meyve olan fırında tarçınlı elma tatlısı.
armut tatlısı
Armut tatlısı malzemeleri: 6 armut, 2 su bardağı su + 2 yemek kaşığı su, 1 su bardağı toz şeker, 1 çay kaşığı tarçın
üzeri için: 2 yemek kaşığı file badem, Nane yaprağı
Armut tatlısı hazırlanışı: Armutların kabuklarını soyun. 2 su bardağı suyu kaynatın. Armutları bu suda 10 dakika haşlayın. Armutları kevgir ile süzüp suyunu ayırın. Bir tencerede toz şeker ve 2 kaşık suyu kısık ateşte, şeker eriyip karamel rengini alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ayırdığınız armut suyunu ilave edip hızlıca karıştırarak kaynatın. Tarçını ilave edin. Armutları ekleyip ara ara çevirerek kapağı açık olarak suyu azalıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Ilınınca servis tabağına alın. üzerine file badem serpip, nane yaprağı ile süsleyerek servis yapın.
Armut tatlısı artık hazır, afiyet olsun.
tahinli kabak tatlısı
Tahinli kabak tatlısı malzemeleri: 1 kg kabuğu soyulmuş balkabağı, 2 su bardağı toz şeker, 1 çay bardağı tahin, 1.5 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Tahinli kabak tatlısı hazırlanışı: Kabakları bir parmak kalınlığında dilimleyin. Dikdörtgen fırın kabına kabakları yerleştirin. üzerine toz şekeri gezdirin. üzerini kapatarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün üzerini yağlı kağıt ile örterek 160 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Soğuyunca üzerine tahin gezdirin. Ceviz ile süsleyip servis edin.
Tahinli kabak tatlısı artık hazır, afiyet olsun.
ayvalı peynir tatlısı
Ayvalı peynir tatlısı malzemeleri
Hamuru için: 200 gr tuzsuz beyaz peynir, 1 yumurta, 1 yemek kaşığı kakao, Yarım su bardağı irmik, Yarım su bardağı un 1 tutam tuz, 1 çay kaşığı kabartma tozu
Şerbeti için: 1.5 su bardağı toz şeker, 2.5 su bardağı su, 1 çay kaşığı limon suyu
Ayva tatlısı için: 3 ayva, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya, 2 su bardağı su
Sunum için: Vanilyalı dondurma, Nane yaprakları, Ceviz
Ayvalı peynir tatlısı hazırlanışı: Ayvaların kabuklarını soyup elma dilim doğrayın ve tencereye alın. üzerine şeker, su ve vanilya ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayvaları içinden çıkartıp koyulaşıncaya kadar şerbetini kaynatmaya devam edin. Ayvaları ekleyip şerbette bekletin. Peyniri geniş bir kaseye rendeleyin. Yumurta, kakao, tuz ve irmik ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elinizde yuvarlayıp yassılaştırın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin. 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Şerbeti için, su, şeker ve limon suyunu tencereye alıp kaynatın. Soğuyan tatlıları kaynayan şerbete atıp ara ara karıştırarak yüksek ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Kevgirle şerbetten çıkartıp soğumaya bırakın. Servis tabağına tatlıyı yerleştirin. üzerine ayvalardan iki parça yerleştirip tekrar tatlıdan ilave edin. En üste iki dilim ayva yerleştirip bir top dondurma ekleyin. Ceviz, toz fıstık ve nane yaprağıyla süsleyip servis yapın.
Ayvalı peynir tatlısı artık hazır, afiyet olsun.
vanilyalı sıcak muz
Vanilyalı sıcak muz malzemeleri: 4 muz 50 gr tereyağı, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya
Servis için: Vanilyalı dondurma, Toz Antep fıstığı
Vanilyalı sıcak muz hazırlanışı: Muzların kabuklarını soyup ortadan ikiye kesin. Tereyağını tavada eritip vanilya ile şekeri ekleyin ve kısık ateşte eriyinceye kadar bekleyin.
Tamamen eriyince muzları ekleyip önlü arkalı 4-5 dakika pişirin. Servis tabağına aktarıp üzerine vanilyalı dondurma ekleyin. Toz fıstık serpiştirip bekletmeden servis yapın.
Vanilyalı sıcak muz artık hazır, afiyet olsun.
fırında tarçınlı elma
Fırında tarçınlı elma tatlısı malzemeleri: 4 elma, 1 tatlı kaşığı tarçın, 4 kuru erik, 1 paket vanilya, 1.5 çay bardağı toz şeker, 15 gr tereyağı, 2 su bardağı su, Yarım çay bardağı fındık
Fırında tarçınlı elma tatlısı hazırlanışı: Elmaları yıkayıp elma oyacağı ile çekirdek kısmını çıkartın. Yukarıdan 3-4 cm bırakarak kapak kesin.
Elmaların iç kısımlarını çıkartın ve çok küçük parçalara keserek bir tencereye alın. Yarım su bardağı su ve şeker ekleyip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Tarçın, ufak doğranmış kuru erik ve ortadan ikiye bölünmüş fındıkları ekleyip ocaktan alın.
Elmaları tencereye yerleştirin. Kalan suya 2 yemek kaşığı şeker ve vanilya ekleyip karıştırın ve elmaların üzerine gezdirin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Elmaları ısıya dayanıklı fırın kabına yerleştirin.
Hazırladığınız erikli karışımı elmaların içlerine paylaştırıp kapaklarını kapatın. Üzerlerine eritilmiş tereyağı sürüp 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirip sıcak servis yapın.
Fırında tarçınlı elma tatlısı artık hazır, afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Hepsi brbirinden güzel görünüyor. Armut piştiginde o rengi almasına sasırdım başka birşey kullanılmıyor değil mi kırmızı rengi vermesi için?

    merveyilldiz.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. elma çekirdeği veya lohusa şekeriyle mükemmel kırmızılığı elde edebiliyoruz eminönünde veya aktarlarda lohusa şekerini bulabilirsiniz

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seviyorum beni burda yalnız bırakmayın :)